Livet på travskolen uke 2 og 3

Uke 2:

Årets andre uke ble preget av det alle nordlendinger er over gjennomsnittet opptatt av i vintermånedene; nemlig været! Men før Kong Vinter bestemte seg for å vise muskler hadde vi en trivelig bursdagsfeiring på tirsdag og onsdag tyvstartet satsningsgruppa travskolesemesteret. Satsningsgruppa består av barn og ungdommer som har tatt kuskelisens og nå er klar for videreutvikling av både hestekunnskap og kuskekarriere.

Torsdag skulle lisenskurset ha oppstart, men da hadde vinterstormen satt inn, så det ble en amputert utgave. Hestene hadde innedag så de som valgte å trosse vær og føre for å være i stallen hadde innedag, de også.

Fredag var hester og ponnier fulle av overskuddsenergi etter en dag på stallen, så de ble sendt ut med vinden på morgenen. Noen av hestene syntes det var litt skummelt med så mye lyd rundt ørene, mens travskoleponniene var mest opptatt av det de liker aller best; mat! Etter noen timer ute med frokost og litt aktivitet i kroppen var været blitt så ille at det var på tide å komme inn igjen for å spise lunsj. Noen av ponniene var litt over middels misfornøyd med at deler av frokosten hadde fløyet avgårde i stormen, så jeg tenkte det var best å servere lunsjen inne. Trym (privathest) og Tauruss hadde derimot andre planer enn lunsj, så de smatt gjennom porten og tok seg en egentreningstur i full galopp rundt på området. Tauruss, som vanligvis er en rolig og fornuftig fyr fløy rundt i et tempo vi aldri har sett maken til, og bortsett fra en liten pustepause underveis holdt han godt følge med Trym! Det er aldri morsomt med løse hester, og med storm og dårlig sikt i tillegg er det ikke fritt for at det var med hjertet i halsen jeg ventet på at de skulle returnere. Heldigvis kom de etter hvert, og bortsett fra at Trym hadde tråkka av seg en sko og fått seg en skramme i hovranden, så var begge gutta hele og fine. Phu!

Søndag hadde været gitt seg så da ble det treningstur på hele gjengen. På tide å legge inn et stykke finpuss-trening frem mot den registrerte premiekjøringa neste helg! Jazz var den eneste som ikke virket å være i toppform, så han får seg en bøyeprøve av veterinær i løpet av neste uke.

 

Uke 3:

Tirsdag ble Jazz bøyd opp og viste store utslag i samme kneet som han ble sprøytet i i august. Hvilke ledd som skal sprøytes finner dyrlegen ved å gjennomføre en bøyeprøve. Dyrlegen bøyer da ett og ett ledd, før hesten jogger en liten runde. Dersom den har vondt i et ledd vil den da halte på det bøyde leddet, og ut fra graden av halthet foreslår dyrlegen en behandling. Du kan lese mer om sprøyting av ledd her; http://www.rikstotoklinikkene.no/behandling-av-leddbetennelser-hos-hest/

Siden det ikke er så lenge siden Jazz sist ble sprøytet er han denne gangen behandlet med både Kortison og «hanekam». Han skal nå ha helt fri de neste to ukene, før vi gradvis nærmer oss normal trening og løp igjen. Dermed ble han også dessverre strøket fra løpet på søndag, men sånn er travlivet- hestene kommer først!

Søndag var det regional premiekjøring og lokalløp på travparken. Der deltok Filip/Jonas, Lexus/Tonje, Tauruss/ Aleksandra og Frazer/Thilde. Løpene her oppe i nord blir litt urettferdige siden vi har flere kategorier ponni som må gå i samme løp. Lynraske Frazer rundet alle og vant løpet, men alle gjorde kjempefine løp ut fra sine egne forutsetninger! Veldig morsomt var det å se at det var få galopper og at selv luringen Lexus oppførte seg ordentlig. Han hadde nemlig et prosjekt tidligere i uka med litt dårlig oppførsel, men tøffe Tonje bretta opp armene og fikk han på bedre tanker!

Noe av det beste med travskoleponniene våre er at de er flinke til å tilpasse seg rytter/kuskens nivå, samme ponni kan dermed passe godt på de små, mens den gir de eldre og mer erfarne noen små utfordringer her og der. Det er gjennom utfordringer og mestring vi blir bedre!

Nå gleder vi oss til den offisielle kursstarten i uke 4!